Forebyggelse af dehydrering

Projektet er et tværsektorielt samarbejde med en fælles mission om at skabe tiltag, der kan forebygge dehydrering hos den ældre befolkning.

Formål

Formålet med projektet er at undersøge, udvikle/implementere løsninger og tiltag, der kan forebygge dehydrering med henblik på bl.a. at:

  • Højne livskvaliteten hos ældre borgere
  • Effektivisere sundhedsvæsenet og dets ressourcer
    • Reducere forebyggelige indlæggelser og genindlæggelser
    • Optimere og kvalitetsudvikle forløb og samarbejde i det samlede sundhedsvæsen

Flere ældre betyder flere kroniske sygdomme i fremtiden

Der vil de næste 20 år ske en kraftig ændring i befolkningssammensætning i Danmark, hvor antallet af ældre vil stige markant. Andelen af befolkningen med én eller flere kroniske sygdomme vil dermed også stige. Begge faktorer udfordrer sundhedsvæsenet, da dette medfører stigende efterspørgsel af sundhedsydelser og dermed også stigende sundhedsudgifter. Ydermere vil der i samme periode forekomme en reduktion i arbejdsstyrken, hvilket betyder at der vil blive færre hænder til at varetage de samme sundhedsopgaver.

Det er derfor nødvendigt optimere og effektivisere sundhedsvæsenet, således ressourcerne udnyttes smartest muligt, og der dermed frigøres mest mulig arbejdsstyrke og kapacitet til, at kunne håndtere den voksende patientgruppe.

Forebyggelige indlæggelser har længe været i fokus i forhold til at være ét af de mange områder, hvor innovative tiltag vil skabe stor effekt. I 2022 forekom 66.189 forebyggelige indlæggelser, hvilket summede op til 2,2 mia. kroner i udgifter for regionerne. Omregnet til fx sygeplejerskers arbejdstid svarer dette til at 4.400 fuldtidsansatte har brugt deres arbejdstid netop på indlæggelser, der ofte kunne have været forebygget.

Dehydrering er en medvirkende årsag til sygdomme

Ifølge opgørelser fra 2021 skyldtes 19,2 % af alle genindlæggelser af personer over 67 år, dehydrering fordelt på samlet 2775 forløb og genindlæggelser, hvor 530 var genindlæggelser. Desuden er dehydrering en medvirkende årsag til andre forbyggelige indlæggelser fx urinvejsinfektion, forstoppelse, lungebetændelse, konfusion og fald. Her foruden har dehydrering en forværrende effekt på øvrige tilstande og indlæggelser, som medfører bl.a. længere indlæggelser, større risiko for død, samt mere komplekse og langvarige forløb efterfølgende i primær sektor.

Forebyggelse af dehydrering har derfor bådet et stort potentiale for at skabe øget livskvalitet for ældre sårbare og være effektiviserende og ressourcebesparende/frigørende på tværs af sektorer.    

At sætte fokus på forebyggelse af dehydrering er ikke noget nyt. Flere steder har man tidligere iværksat forskellige tiltag, uden at man dog er lykkedes med at skabe væsentlig effekt. En indledende analyse af tidligere interventioner, foretaget af Innovationsklinikken, tyder på, at årsagen ligger i, at disse alene har været rettet mod enkelte faktorer eller sektorer, fx kun arbejdsgange, eller kun teknologi, ud af et komplekst samspil af mange faktorer. Derfor bygger dette projekt på en 360 graders model, hvor der ses holistisk på problemet og indbefatter således faktorer som fx forløb på tværs, teknologi, kompetencer, regulering, IT og infrastruktur, organisering, finansiering og økonomi og compliance fra borgere, pårørende og medarbejdere, både ift. problemafdækningen, og ift. udvikling og implementering af fremtidige løsninger og forebyggende tiltag.

Projektets to faser

Projektet er inddelt i et forprojekt og et innovationsprojekt. Der arbejdes nu og frem mod udgangen af 2024 med forprojektet.

FORPROJEKT

Formål:

  • Undersøge og kvalificere problemstillingen (ift. tilstand og forløb) og dens omfang, for at kunne vurdere om det er realistisk og omkostningseffektivt af igangsætte et innovationsprojekt mhp. at forebygge dehydrering.
  • Identificere relevante løsnings-indsatser.

INNOVATIONSPROJEKT

Formål:

  • Gennemfører en række innovationsspor, som indsatser der vurderes at have størst effekt på problemstilling og bidrager til hovedprojektets formål.
  • Indsatserne kan tage udgangspunkt i test/implementering af eksisterende teknologier, modificeringer af eksisterende teknologier, eller udvikling af nye.

Alle indsatser tager udgangspunkt i en 360 graders metodik, hvor teknologi og dens funktion ikke alene er i fokus, men der tilstræbes holistisk gennemtænkte og bæredygtige løsninger, der ydermere omfavner realistiske faktorer som fx: kompetencer, regulering, It og infrastruktur, organisering, Finansiering og økonomi, compliance mv.