Sundhedspersonale fra Vesthimmerland og Mölndal træner hygiejne og smittehåndtering i Virtual Reality

Publiceret 10-01-2025

En begivenhedsrig uge med workshops på tværs af Danmark og Sverige har både budt på 360-graders videoer om hygiejneprocedurer, samt AI og Avatar-teknologi, hvor man i VR-universet kan bevæge sig rundt på et plejehjem og tale med ældre borgere, pårørende m.v.

Alt dette for at kunne øve færdigheder i smittehåndtering, forebyggelse og kommunikation herom, som projektet InnoCompTec netop skal bidrage til.

De cirka 60 sundhedspersonaler fra Vesthimmerlands Kommune og Mölndals Kommune har selv været med til at præge indholdet i teknologierne, og der er allerede positiv respons fra deltagerne efter ugens workshops - som bl.a. oplever, at VR afspejler mere praksisnære, realistiske og spændende læringsmetoder end vante metoder, som f.eks. e-learning:

”Det er meget anderledes end hvad vi nogensinde har prøvet før. Det er en form for nytænkning indenfor vores fag, og derfor er det spændende. Der er mange muligheder. Det er sådan lidt mere realistisk end bare at sidde med.. en bog.. eller se noget på en skærm. Det giver altså noget andet. Det giver en anden form for indlæring.”

 

Siden første workshop har TakeAWalk, virksomheden som står bag de anvendte teknologier i projektet, udviklet passende VR-løsninger med afsæt i sundhedspersonalets inputs for at skabe så virkelighedsnære scenarier som muligt. Samtidig er der taget udgangspunkt i gældende hygiejneprocedurer fra både Danmark og Sverige, og optaget film fra plejehjem i begge kommuner, som alt sammen illustrerer hverdagen og de mange forskellige opgaver i relation til hygiejne og håndtering af potentielle smittekilder.

Ugens workshops har resulteret i en masse nye inputs fra sundhedspersonalet – som nu sætter retningen for den videre udvikling af VR-løsningerne. Næste workshop er i april, hvorfra vi begynder at måle på sundhedspersonalets kompetenceniveau i VR-teknologierne, som gerne skal højnes i takt med projektets udvikling. 

Læs mere om projektet her.

Projektets partnere består af Vesthimmerlands Kommune, Mölndals Kommune, Danish Life Science Cluster, samt uddannelsesinstitutionerne Campus Mölndal og University College Nordjylland.

InnoCompTec er medfinansieret af EU-programmet Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak.